home

Sociale Psychiatrie / nummer 109

Artikelen SP jaargang 33 / Augustus 2014 / nummer 109

Alle artikelen uit deze uitgave zijn hier te downloaden als PDF bestand.

Zienswijze besproken

inhoudsopgave, redactioneel


Ontwikkeling en Innovatie van de Psychische Gezondheidszorg
Jaap van der Stel
Auteur gaat in op de gezamenlijke taken waar de psychiatrie voor staat. De eerste taak is de reguliere werkzaamheden zo goed mogelijk uit te voeren en de tweede taak is innovatie om het vermogen van de psychische zorg op een hoger peil te brengen. Van der Stel benadrukt dat zonder een hechte filosofische grondslag en brede consensus een gezamenlijke koers lastig te vinden zal zijn. Maar we komen ook niet verder als er geen aandacht is voor de vakbekwaamheid of de ambachtelijkheid van alle medewerkers in de psychische zorg.

Psychiatrie naast je deur, wat nu?
Pascale Bekkering
Auteur pleit voor een meer actieve rol van de beroepsgroep als het gaat om het bevorderen van buurtcontacten. Niet alleen het betrekken van de naastbetrokkenen zoals familie is belangrijk, maar ook de naaste omgeving zoals de buurt en de buurtbewoners verdienen aandacht in een inclusiemaatschappij. Pascale Bekkering gaat na hoe een buurtbemiddelingsorganisatie gebruik kan maken van de principes van Kwartiermaken.

Behandelen met suggestie
Placebo en hypnose zijn ondergewaardeerde instrumenten in de geneeskunde
Joost Mertens
Auteur is een voorstander van het placebo-effect en waarschuwt voor het nocebo effect, de tegenhanger ervan. Of nu een recept wordt voorgeschreven, bloed wordt afgenomen of een wond gehecht, het resultaat wordt wezenlijk beïnvloed door hóe het wordt verteld, stelt Joost Mertens in 'Behandelen met suggestie'. Placebo en hypnose zijn ondergewaardeerde instrumenten in de geneeskunde'. Daarmee is impliciet gebruik van hypnose een elementair onderdeel van goede zorg-verlening, aldus Mertens.

Mediaan

- "Zorg voor Herstel"
Irene van de Giesen
Auteur beschrijft in dit artikel haar visie op de professionele houding die past bij herstelgerichte zorg. Zij benadrukt de kracht van ervaringsdeskundigen en pleit er voor met name aandacht hebben voor de persoon in plaats van aandacht voor zijn/haar klachten.

- Koester je onzekerheid (Durf het "weten" uit te stellen)
Frans van der Lem
Auteur gaat in zijn essay 'Koester je onzekerheid' in op zijn tijd bij de Riagg, voorheen het SPV bolwerk bij uitstek.

Literatuur besprekingen

- Behandeling van volwassenen met een autisme spectrum stoornis
Onno Kastelein

- Zo ben ik nu eenmaal!
Hans Landman

- Film: Deux jours, une nuit
- Film: Die Frau des Polizisten
Gerrie Hendriks

Dichterbij

- Ego en orakel
Frans van der Lem

- (Gevallen) prinsen
Hilbert van Doorne

 

home top

powered by FreeFind
Zoektips
Nieuwsbrieven
Agenda
Vacatures
Contact
V&VN
home
Shift-F16